Šta je FLL (FIRST® LEGO® League)?

FLL predstavlja multidisciplinarni međunarodni program koji je nastao 1998. godine u Americi, a pokrenut je od fondacije FIRST i LEGO Education. FIRST u nazivu ne predstavlja reč Prvi već akronim za fondaciju (FOR INSPIRATION AND RECOGNITION OF SCIENCE AND TECHNOLOGY).

Cilj programa je da decu i mlade zainteresuju za nauku i tehnologiju i sve to u sportskoj atmosferi, razvijajući timski duh kod svih učesnika.

Osnova FLL je robotički turnir gde učesnici moraju da reše problematične misije uz pomoć robota. Oni istražuju određenu temu unutar tima, planiraju programiranje i testiraju rad autonomnog robota za rešavanje misije.

U subotu, 20.1. 2018. godine održano je državno FLL prvenstvo u Beogradu. Pored 19 timova iz naše zemlje, ove godine prvi put je učastvovala i škola iz Makedonije. Našu školu predstavio je tim Lego Nobelovci sastavljen od deset učenika uzrasta od petog do osmog razreda.

Priprema za turnir trajala je oko tri meseca. Za to vreme članovi našeg tima su rešavali misije programiranjem robota, istraživali na koji način mogu da reše problem nestašice vode u Srbiji, anketirali svoje drugare o značaju vode, sprovodili eksperiment filtriranja vode, razgovarali sa hidrologom profesorom Nenadom  Živkovićem o problemima na koje su naišli tokom izrade projekta, i na kraju svoj projekat predstavili izradom makete.

20180120_093731
Timovi prate izvršavanje misija na stolu za probu

Pored svih obaveza, članovi našeg tima su se intezivno družili i međusobno pomagali u izvršavanju zadataka i na taj način razvijali timski duh.

Pored svih navedenih priprema bilo je bitno da svoj rad i vizuelno predstave najbolje što mogu, pa su i ovom zadatku pristupili kreativno i odgovorno.

 

Na turniru smo imali manjih tehničkih problema sa robotom, ali to nije omelo članove našeg tima da se sjajno provedu i steknu nove drugare koji imaju ista interesovanja. Svi članovi tima nagrađeni su medaljama i pohvalnicama za učešće, dok su Katarina Marić i Ana Blagojević dobile titulu „Gvozdeni ratnik“ za istrajnost u učešću na turniru i predanosti nauci.

viber imag11e
FLL tim OŠ „Ivo Andrić“- Lego NOBELOVCI

Do sledećeg turnira pozdravljaju vas članovi tima: Katarina Marić, Ana Blagojević, Anastasija Tiosavljević, Anja Dožić, Katarina Karaleić, Andjela Sretenović, Miloš Marić, Marko Đurišić, Ognjen Živković, Marko Bulatović i …

ddd
…treneri tima Nenad Stamenović i Tanja Parezanović